Лежача людина вимагає цілодобового спеціального догляду та постійного контролю за перебігом усіх фізіологічних процесів. Вкрай важливо забезпечити правильне харчування, яке б відповідало потребам організму хворого.
Основні принципи
Людині без медичної освіти буває складно самостійно розробити раціон для хворого, тому з цим питанням ви можете звернутися в патронажну службу.
Якщо ви вирішили діяти самостійно, вам допоможуть наступні професійні поради:
- Внаслідок зниженої фізичної активності організм лежачого хворого відчуває знижену потребу у калоріях. Крім того, відсутність апетиту також зумовлена фізіологічними причинами. Не можна змушувати пацієнта їсти через силу, натомість запитайте, що він хотів би з'їсти сьогодні.
- Раціон має бути максимально різноманітним (наскільки це дозволяє захворювання та рекомендований лікарем стіл). Навіть дієтичне меню можна побудувати так, щоб їжа приносила задоволення. Під абсолютною забороною знаходиться гостра, надто жирна та смажена їжа.
- Є пацієнт повинен через рівні проміжки часу, середня кількість годівель на добу: чотири-шість.
- Людина, яка відповідає за годування, повинна ретельно перевіряти температуру їжі та напоїв, адже хворий може легко обпектися та отримати серйозну травму.
Зразкове меню
В основі раціону повинні переважати такі продукти та страви:
- Каші, зварені на воді чи молоці.
- Овочі. Слід віддавати перевагу приготованим на пару або тушкованим овочам. У сирому вигляді вживання овочів краще обмежити через їхню здатність викликати підвищене газоутворення.
- Відварене, тушковане, приготовлене на пару м'ясо нежирних сортів: кролик, курка, індичка, яловичина.
- Запечена на пару чи духовці риба. Підійде як морська, і річкова.
- Фрукти рекомендовано запікати – ідеально підійдуть груші та яблука. Хоча за нормальної переносимості можна давати все.
- Нежирні кисломолочні продукти: сир, кефір, ряжанка та інші в раціоні повинні бути обов'язково.
- Із напоїв: кисіль, чай, настій шипшини, компот.
- Із хлібобулочних виробів підійдуть: хлібці, сухарики, бублики, зерновий хліб.
- Яйця можна давати у вигляді омлету, глазурі, а також у відвареному вигляді.
- З солодощів допустимі сухофрукти, зефір та пастила, мед.
При будь-яких сумнівах краще консультуватися з лікарем пацієнта.
Важливість дотримання гігієнічних заходів
Навіть якщо ви годуєте людину з ложечки, обов'язково помийте їй руки та ретельно їх витріть. Вкрай важливо з психологічної точки зору постаратися дати хворому здійснити частину операцій самостійно. Можливо, пацієнт може сам тримати хліб, яблуко, огірок, серветку чи інше. Годувати з ложечки варто в крайньому випадку.
Після їжі важливо обтерти людині обличчя, руки, прибрати ліжко та інше.
Годування лежачого – процес, якому треба вчитися. Якщо ви не маєте досвіду, запросіть спеціаліста патронажної служби «Надійна опора». Наші доглядальники навчені дбайливому догляду за пацієнтами з обмеженою рухливістю, крім того, здатні самостійно приготувати їжу згідно з дієтичним меню.